Pages

Friday, January 20, 2012

INTERLOK

aritue sebelum cuti aku ce riki2 kat rumet aku sal buku2 yang kiteowg kena bli time subjek KOMSAS. aku baru nak amek subjek nie sem depan. saje lah riki2 konon nak bli dlu bukunya, almaklumlah dapat vocer free rm200 kn.. hehe so kumbau punya kumbau (kumbau tue bahasa owg melaka, mksudnya lebih kurg cari lah) die kuaukanlah buku2 yg die dh bli.. dlm banyak2 buku tue ak tiba2 terpikat plak nk pnjm buku INTERLOK.. alah, novel yg jdi kontroversi dulu tue sal perkauman.. so aku pun ase tertarik nak bce... 

nie lah buku interlok edisi murid


so.. time cuti nie aku bacelah buku nie.. bagi aku buku nie sgt bagus.. sesuai untuk semua org tok bace.. buku yang ade pade aku nie dh 'dimurnikan'... 
so aku nk kongsi sikit kat sini sebab kowg pun kne bace buku nie ::

1) bahasa dalam buku nie amat mudah untuk difahami.. bahasa die straight foward.. tak de bunga2..
2) sesuai tok semua murid tak kira bangsa.. takde menyentuh sensitiviti sesiapa.. (selepas dimurnikan)
3) dia ada 4 buku.. maksudnye dalam buku nie ade 4 bhgian cerita.. buku 1 cerita keluarga Seman, buku 2 keluarga Ching Huat, buku 3 Maniam dan buku 4 Interlok.. 
4) setiap buku ada cerita masing2.. jadi pelajar akan mudah faham setiap perkara yang berlaku.. sebab dalam buku 4, Interlok akan digabungkan semua dari setiap buku.. semua watak akan bersangkut paut.. 
5) mudah untuk dikaji oleh guru dan pelajar sendiri.. 
6) boleh meningkatkan rasa sayang akan negara dan faham tentang sejarah negara.

ni pandangan aku ja.. mungkin org lain tak sependapat ngan aku.. tapi bagi aku cerita ni sangat bagus dan sesuai untuk dibaca oleh semua.. bagi aku yang mungkin akan jadi guru bahasa Melayu dan berkemungkinan tok ajau KOMSAS (amin, insya ALLAH, doakan) kena baca buku nie... 
bagi aku buku nie pun xdek masalah tok dijadikan teks sastera di sekolah.. (memang dah digunapakai balik kan?) even pakai di seluruh negara pun takpe.. takyah pakai teks sastera yang lain.. novel nie dh best! terbaiikk..~


4 comments:

  1. wow rumet..dh khatam ke..~~miss rumet..<3

    ReplyDelete
  2. khatam dh rumet.. hehee miss u too <3

    ReplyDelete
  3. like...novel sy bljar ni..

    ReplyDelete
  4. anon, erk?? best kn novel nie?? hehee

    ReplyDelete

terima kasih daun keladi..
kalau singgah komen lagi..